§§§Spør advokaten
NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.
Bedriftshelsetjeneste – et krav som gjelder alle?
Når det nå er innført krav om bedriftshelsetjeneste (BHT) også for virksomheter som yter helsetjenester, har det dukket opp et spørsmål i min praksis. Er det et krav at enkeltpersonforetak skal knyttes til seg bedriftshelsetjeneste? I vår praksis er noen ansatte og andre på leieavtale. De som har leieavtale har egne enkeltpersonforetak og ingen ansatte. Dersom disse også må knytte til seg bedriftshelsetjeneste er det kanskje greiest at vi er under samme paraply, og at de i BHT sammenheng er å anse som ansatte? Dette fremfor at de har egne selvstendige bedriftshelsetjenesteavtaler.
Svar: Spørsmålet du stiller er ikke uttrykkelig regulert i forskriften, men mitt syn er følgende:
Arbeidsmiljøloven, som forskriften om bedriftshelsetjeneste er hjemlet i, gjelder for virksomhet som sysselsetter arbeidstaker (min understrekning).
Svar på ditt første spørsmål er derfor at selvstendig næringsdrivende med enkeltpersonforetak uten arbeidstakere ikke er omfattet av reglene og de trenger ingen selvstendig bedriftshelsetjenesteavtale.
Du tar imidlertid også opp spørsmål om å etablere en bedriftshelsetjeneste for leietakere tilknyttet din virksomhet. Jeg vil derfor opplyse at i henhold til arbeidsmiljøloven § 2–2 skal arbeidsgivere sørge for følgende:
«Når andre enn arbeidsgivers egne arbeidstakere, herunder innleide arbeidstakere eller selvstendige, utfører arbeidsoppgaver i tilknytning til arbeidsgivers aktivitet eller innretning, skal arbeidsgiver
a) sørge for at egen virksomhet er innrettet og egne arbeidstakeres arbeid er ordnet og blir utført på en slik måte at også andre enn egne arbeidstakere er sikret et fullt forsvarlig arbeidsmiljø,»
Jeg vil ikke med dette si at du dermed har en plikt til å etablere bedriftshelsetjeneste for leietakere. Arbeidsmiljøet kan jo være fullt forsvarlig uten at du har en bedriftshelsetjeneste. Bestemmelsen viser bare at hvis du som virksomhetseier sørger for en bedriftshelsetjeneste som favner alle, så er det både en praktisk og rettslig god løsning. Det er naturlig å ta saken opp med leietaker og hvis bedriftshelsetjeneste avtales er det ikke unaturlig at vedkommende betaler sin del.